生はちみつ?加熱、非加熱?マヌカハニー?蜂蜜の選び方、抗菌性能について Raw honey? Heated or unheated? Manuka Honey? How to choose honey and its antibacterial properties

The English translation(By DeepL.com) is at bottom of the page.

YouTubeで友利新さんの動画をたまに見るのですが、そこで「抗生物質を飲む位だったら蜂蜜を舐めよう」と言う感じの動画がありました、こちらです。

 

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昔から蜂蜜の抗菌作用は言われていますが、なんとなく、「ホントかなぁ?」とか、「何年たっても腐らないのは抗菌成分うんぬんじゃなく、中の水分が全然ないからじゃないの?」と、僕自身は懐疑的でした。

が、動画内ではそれなりの論文があり、すべて精査した結果効果がありそうだ!と言うことなので、ちょうど余っていた楽天ポイント4000円分でマヌカハニーを買ってみました。

どうして蜂蜜ぶっ飛ばしてマヌカハニーを買ったかと言うと、殺菌成分の違いです。

蜂蜜には「非加熱」とか「生」とか「花の種類」などいろんな要素がありますが、どうも「非加熱」いうのは基本的にありえないらしく、養蜂場に行って蜂蜜とれたてを瓶に詰めてもらうようなことをしない限り、消費者の手に渡るまでのどこかの過程で、温度の大小がありますが加熱自体はされているみたいです。これは輸送の問題や、加熱して柔らかくしてゴミを濾すフィルターを通したりするのに、仕方がないことだそうです。

そして、もし生の蜂蜜を手に入れたとしても、45度以上で加熱すると、蜂蜜の抗菌成分である過酸化水素は分解されてしまうそうなので、加熱処理どころか温かい飲み物に入れるレベルでも意味がなくなります。

そこで登場するのがマヌカハニーです。

マヌカハニーと普通の蜂蜜の決定的な違いは、抗菌成分が熱に強いかどうか。

蜂蜜の過酸化水素に加え、マヌカハニーにはメチルグリオキサールという抗菌成分が含まれており、こちらは100度以上で加熱してもその成分が残るようなので、まあじゃんじゃん焼くような料理では分解されてしまうでしょうが、温かい飲み物に入れたりする分には全く問題がないということですね。

また、マヌカハニーのパッケージにはメチルグリオキサールがどれくらい入っているか数値化して書いてありますので、消費者目線では判断のしようがない「生」とか「非加熱」となどの文字列よりかは、選びやすいです。

 

と、言うわけで、これから喉を痛めやすい季節ですがマヌカハニーをお茶に入れたりなめなめしてケアに務めたいと思います。

はやく届かないかなあ。

↑こちらが購入したUMF15+という濃度のマヌカハニー

楽天ではバラ売りがありましたが、amazonではセット売りしか見つからず。

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I occasionally watch Shin Tomori's videos on YouTube, and there is a video there that says "I'd rather lick honey than take antibiotics", here it is.

 

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The antibacterial effects of honey have been known for a long time, but I wondered if it was true. Or, "Isn't the reason it doesn't go bad over the years not because of the antibacterial ingredients, but because there's no water in it at all? And I was skeptical myself.

But there's a good thesis in the video, and after scrutinizing it all, it seems to work! So, I bought some Manuka honey with 4000 Rakuten points that I had left over.

Why did I skip the honey and buy manuka honey?

There are many factors in honey, such as "unheated", "raw", "type of flower", etc., but "unheated" honey is basically not possible, so unless you go to an apiary and ask them to bottle freshly harvested honey, the temperature of the honey may vary from one to the other, but the heating itself may be different. It seems to have been done. This is due to transportation issues and the fact that it has to be heated to soften it up and pass through a filter to filter out the debris.

And even if you do get raw honey, heating it above 45 degrees Celsius breaks down the hydrogen peroxide, which is the antibacterial component of honey, making it useless even at the level of adding it to hot drinks, let alone heat treatment.

This is where Manuka honey comes in.

The key difference between Manuka honey and regular honey is that the antibacterial component is heat resistant.

In addition to the hydrogen peroxide in honey, Manuka honey contains methylglyoxal, an antibacterial component that remains even after being heated to over 100 degrees Celsius, which means that it will decompose in a dish like a roast, but it's not a problem when you put it in a hot drink.

Also, the package of Manuka honey has a quantified amount of methylglyoxal, so it's easier to choose it than "raw" or "unheated" which is hard to judge from a consumer's point of view.

 

So, I'm going to take care of my sore throat by adding Manuka honey to my tea and licking it up.

I hope it arrives soon.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)